Hur silikon läker ärr

Visste du att silikon har använts i över 30 år vid behandling av ärr? I en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Aesthetic Plastic Surgery konstateras faktiskt att i den behandlingsarsenal som en plastikkirurg har till sitt förfogande brukar topisk silikonbehandling anses vara den första behandlingslinjen.

Lyckligtvis är inte ärrbehandlingsprodukter med silikon begränsade till att användas av plastikkirurger och annan vårdpersonal. Olika silikonprodukter finns tillgängliga för mjukgöra, platta till och bleka dina ärr bekvämt i ditt eget hem. Men hur läker silikon ärr? Och är dessa behandlingar verkligen effektiva? Fortsätt läsa för att få veta svaren på dessa frågor och många andra.

Vad är silikon?

Generellt sett är silikoner polymerer (stora molekyler) som utgörs av upprepade enheter av siloxan, en kedja av omväxlande kiselatomer och syreatomer som ofta kombineras med kol och/eller väte. Silikoner kan också kallas polysiloxaner.

Medicinskt silikon  används för ärrbehandlingsprodukter med silikon. Medicinskt silikon utgörs av silikoner som genomgår särskilda tester för biokompatibilitet (dvs. att de är säkra att använda i kroppen) och har bedömts vara lämpliga att använda vid medicinska tillämpningar.

När silikongel appliceras på ett ärr sprider det ut sig som ett ytterst tunt ark och torkar inom 4 till 5 minuter genom en självtorkande teknik. Enligt en publikation i tidskriften Advances in Wound Care är en av fördelarna med silikongel att den är enkel att använda, även vid känslig hud och på barn. Den kan appliceras på oregelbunden hud eller ärrytor, i ansiktet, på rörliga delar (leder och böjveck) och på ärr av alla storlekar. Hållbarheten och biokompatibiliteten hos medicinskt silikon gör det idealiskt att använda som ärrbehandlingsprodukt.

När huden är sårad på grund av en skada, en operation eller något annat trauma utvecklas ärrvävnad som en del av kroppens naturliga läkningsprocess. Bildandet av ärrvävnad är en komplex process som börjar när läderhuden (det mellersta lagret av huden) rivs sönder på grund av skadan. Detta stimulerar celler som kallas fibroblaster att växa till granulationsvävnad där de producerar kollagen som förseglar såret. Kollagen är ett strukturellt protein som ger huden fasthet och elasticitet. När kroppen producerar för mycket kollagen blir resultatet tyvärr ett upphöjt, missfärgat ärr.

Silikongel inverkar på flera sätt för att störa ärrbildningsprocessen, vilket bidrar både till att förebygga och till att läka ärr. Nedan redovisas mekanismer i Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery som förklarar hur silikongel läker ärr.

  • Silikongelen hjälper till att läka såret genom att öka hydratiseringen av hornlagret (det översta hudlagret). Det här underlättar regleringen av fibroblastproduktionen och minskar också produktionen av kollagen. I själva verket gör detta det möjligt för huden att ”andas”, vilket leder till ett mjukare och plattare ärr.
  • Silikongel läker ärr genom att balansera uttrycket av tillväxtfaktorer. Vissa tillväxtfaktorer stimulerar fibroblaster att sammanfoga mer kollagen medan andra tillväxtfaktorer ökar nivån av kollagenaser som bryter ner överskottet av kollagen. Silikongelen reglerar dessa tillväxtfaktorer för att normalisera kollagensyntesen.
  • Silikongel läker ärr genom att skydda den ärrade vävnaden från bakteriell invasion. Det här är viktigt eftersom bakterier har förmågan att framkalla överdriven kollagenproduktion i ärrvävnaden.

I en studie publicerad i Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery undersöktes 30 patienter för att fastställa effekten av silikongel för behandling av hypertrofiska ärr och keloider. Hypertrofiska ärr är upphöjda och röda medan keloidärr fortsätter att växa förbi de ursprungliga ärrgränserna med ett upphöjt och ofta knöligt utseende. I den här studien applicerade patienterna en silikongel som en tunn film på ärrområdet två gånger om dagen. Efter sex månader kunde forskarna konstatera att silikongelen åstadkom en minskning av vävnad på 86 procent, av färg på 84 procent och av ärrens höjd på 68 procent.

Hur silikonprodukter från NewGel+ läker ärr

NewGel+ erbjuder det bredaste utbudet av ärrbehandlingsprodukter med silikon som finns att tillgå. Produkterna omfattar ark, remsor, specifika former och två tubstorlekar med topisk silikongel. Dessa produkter kan användas för en mängd olika ärrtyper, inklusive keloider, brännskador, hypertrofiska ärr och ärr efter trauman, kosmetiska behandlingar, kejsarsnitt och bukplastik.

För att illustrera hur silikonprodukter från NewGel+ läker ärr ska vi titta på en fallstudie. Detta fall gäller en 46-årig kvinnlig patient som genomgick excision av en hudcancer på kinden och återuppbyggnad. Sju dagar efter ingreppet började patienten applicera silikongelsalva från NewGel+ två gånger om dagen för att behandla sitt ärr. Efter sju veckors applicering av silikongelen var ärret minimalt med ett platt och tunt utseende med enbart lindrig rodnad. Patienten var nöjd med resultatet och tyckte att silikonsalvan från NewGel+ var lätt att använda.

Detta fall visar den betydande förbättringen vid ärrbildning i ansiktet efter excision vid hudlesion när silikonsalvan från NewGel+ införlivas som en del av ett ärrbehandlings­protokoll. Den här sortens resultat är särskilt viktiga när det gäller ansiktet eftersom patienterna är rädda och oroliga för betydande ärrbildning och vanställdhet.

Om du vill läsa fler framgångshistorier som den här och se före-och-efter-bilder, bläddra i våra fallstudier sida. Det här är verkliga patienter som har använt ark från NewGel+ eller NewGel+E som en lösning för ärrbehandling. Eller så kan du köpa våra ärrbehandlingsprodukter med silikon och själv bevittna hur silikon kan läka och förbättra ärrens utseende. Förlita dig på att NewGel+ kan mjukgöra, platta ut och bleka ditt ärr.

Uppdaterar...
  • Du har inga produkter i varukorgen.
Select your currency
SEK Svenska kronor