Ärrbildning

 

Har du någonsin tittat ner på din kropp när du höll på att klä på dig på morgonen eller klivit ut ur duschen bara för att lägga märke till ett färskt nytt ärr som du inte kommer ihåg att du fått? Detta är en mycket vanlig upplevelse för många människor. Medan många ärr kan bildas utifrån smärtsamma skrubbsår på huden som är omöjliga att inte lägga märke till, verkar andra ärr uppstå ur tomma intet. Så vad är då orsaken till ärr? Hur bildas ärr?

På din hud har du ett särskilt lager som ligger under överhuden som kallas läderhuden. Läderhuden är kanske hudens viktigaste lager eftersom det innehåller blodkapillärer, svettkörtlar, hårsäckar och andra viktiga strukturer. Trots att detta lager är mycket kraftfullt, kan det också vara bräckligt och lätt gå sönder. Det är när läderhuden rivs bort från överhuden som ärr bildas.

När denna reva uppstår kan du se ett synligt sår – ju djupare reva eller sår, desto troligare är det att det kommer att bildas ett ärr. När såret läker helt och en sårskorpa bildas över det, kommer ärret att börja bildas.

Hur ärr uppträder

Ärr kan uppkomma i olika former – de kan t.ex. vara upphöjda, insjunkna och bleka, strama och till och med gropiga. Upphöjda ärr är mer vanligt förekommande hos unga mörkhyade personer på grund av att kroppen producerar för mycket kollagen. Insjunkna och gropiga ärr bildas vanligtvis efter att kroppen utsatts för skrubbsår på grund av operation, men de kan också bildas utifrån aknerelaterade hudproblem. Strama ärr är ofta ett resultat av att huden har spänts ut extrem mycket. Denna spändhet beror vanligtvis på förändringar i vikt eller tillväxt hos en person, särskilt under graviditeten.

Varför vi utvecklar ärr

Det finns några faktorer som kan öka sannolikheten för att en person kommer att utveckla ärr. Dessa omfattar personens ålder, hudton, genetik, hormoner, var ärren sitter samt andra komplikationer. Allteftersom kroppen åldras tar det längre tid för den att läka från revor på huden, vilket innebär att äldre personer har en större benägenhet att utveckla ärr på grund av hudrevor. Mörkhyade personer har också en större benägenhet att utveckla synliga ärr på grund av pigmenten i huden. Lederna – särskilt de i axlarna – är mer mottagliga för ärrbildning och ett sår som blir infekterat kan ta längre tid att läka, vilket också ökar risken för ärrbildning. Om du upptäcker att du har utvecklat ett ärr eller två, bli inte orolig! Det finns numera många lättillgängliga behandlingsalternativ som kan vara till hjälp vid behandlingen av ditt ärr. Dessa omfattar topiska gelsalvor, steroider, strålbehandling, laserbehandlingar, och i mer extrema fall operation. Tala med din läkare för att ta reda på vilken metod som kommer att fungera bäst vid behandlingen av dina ärr.

 

Uppdaterar...
  • Du har inga produkter i varukorgen.
Select your currency
SEK Svenska kronor