Hur och varför bildas ärr?

Sårläkningsprocessen sker under tre olika faser:

Så fort huden skadas så hamnar den i inflammationsfas, trombocyter klibbar ihop sig och bildar koagel. De vita blodkroppar som strömmar till området städar upp och olika faktorer för hudens nybildning utsöndras. Därefter går huden över i proliferationsfas även kallad nybildningsfasen, denna varar i upp till fyra veckor. Hudens kollagen nybildas som är ett vävnadsprotein. Men i denna fas kan en obalans av vita blodkroppar ge upphov till missprydande ärr, detta kan bero på att såret läker långsamt eller inte alls. Sista fasen är mognadsfas som kan fortsätta i upptill ett år eller längre. Under denna fas ombildas kollagenet till att bli mer elastiskt och slitstarkt. (Devlin-Rooney & James, 2005)

Ärr uppstår i den sista fasen av sårläkningen. Ärret uppstår när kroppen försöker läka sårskador som går djupare än till hudens yttersta hudlager även kallat epitel. Ärret består av omogen bindväv som tids nog kommer mogna. Ärrmognadsfasen pågår i minst ett år det är svårt att slutgiltigt bedöma huruvida ett ärr kommer att läka. En överdriven ärreaktion kan resultera i så kallade keloider eller ärrhypertrofier. (Benbow, 2006; Universitetssjukhuset Örebro, 2010).

En keloid är en bindvävstumör som breder ut sig och växer utanför det ursprungliga sårets område. Benägenheten att utveckla en keloid är individuell men är något större hos barn än vuxna och färgade jämfört med ljushyade. Anatomiskt sett så drabbas bröstbenet, dekolletageområdet, örsnibbar, skuldror och axlar oftare. En aktiv keloid befinner sig i hyperemi, är hård samt kan vara svidande eller klia. Den reser sig upp över omgivande hud. Keloiden kan behandlas med kompressionsförband eller silikonförband under flera månaders tid men kan ibland kräva kirurgi. (Benbow, 2005; Universitetssjukhuset Örebro, 2010).

Ett hypertrofiskt ärr kännetecknas av det är rodnat, stramt, upphöjt, hårt, kliande och ömt. Ett ärr kan vara mjukt och slätt för att någon månad senare bli hypertrofiskt. Ju tidigare ett ärr behandlas desto större påverkan har behandlingen på läkeprocessen. Ett obehandlat ärr kan leda till nedsatt rörlighet, speciellt om ärret sitter över en led, till exempel över ett knä, en armbåge eller på fingrarna. Det beror på att huden ”krymper” när den läker och inte längre räcker till när du ska böja på till exempel din armbåge. Hypertrofiska ärr bildas oftare över leder, i böjveck men även på områden med stora hudrörelser som i ansiktet, axiller och mellan fingrar. Det går inte att förhindra ärrutveckling men rätt behandling kan påskynda läkeprocessen och göra så att ärret mognar snabbare. Ett moget ärr är mjukt, blekt och elastiskt. Graden av ärrbildning härrör till hur djup skadan är, ifall såret är infekterat, om huden är transplanterad samt ålder. Barn och mörkhyade personer bildar oftare hypertrofiska ärr. (Akademiska Sjukhuset Uppsala, 2017)

Referenser

Böcker

Benbow, M. (2006). Minimising scars. Practise Nurse, 32(4), 55 – 58.

Devlin-Rooney, K., & James,W. (2005). Management and prevention of abnormal scars. Nursing Standard,19(28), 45 – 54.

Internetkällor

Strömberg. 2017. Förändringar i huden/ärrbildning. Akademiska Sjukhuset Uppsala http://www.akademiska.se/sv/Verksamheter/Plastikkirurgi-och-kakkirurgi/Brannskadecentrum/Brannskademottagningen/For-dig-som-ar-patient/Arr/ (Hämtad 2017-07-15)

Pettersson. 2010. Ärr. Universitetssjukhuset Örebro https://www.regionorebrolan.se/sv/uso/Patientinformation/Kliniker-och-enheter/Hudkliniken/Patientinformation/Hudtumorer/Godartade-hudtumorer/Arr/ (Hämtad 2017-07-15)

Vad finns det för olika typer av ärr?

Röda, mörka och/eller upphöjda ärr

Klassificeras antingen som hypertrofiska eller keloida och kan behandlas och förebyggas med NewGel+.

Hypertrofiska ärr är upphöjda och röda. Barn och personer med ljus hy och/eller rosacea har särskilt lätt att få hypertrofiska ärr.

 

Keloida ärr fortsätter växa utanför det ursprungliga ärrets gränser, är ofta upphöjda och ser knöliga ut. Om de inte behandlas kan keloider fortsätta förtjockas och växa obegränsat. Keloider bildas oftare i hud med mörkare pigmentering.

Insjukna eller “atrofiska” ärr

Fördjupningar som skapar ett hål i huden. Acne- och koppärr är exempel på insjunkna ärr. Det finns tyvärr ingen lokal behandling som höjer upp insjunkna ärr. Det är bäst att behandla ärr under läkning, såsom acneärr, innan de sjunker och fortfarande är röda.

Platta och bleka ärr

Börjar som röda och upphöjda men bleknar naturligt med tiden. NewGel+ kan påskynda förbättringen.

Utsträckta ärr

Uppstår när huden runt ärret sträcks under läkningsprocessen. Bristningar i huden på magen under graviditeten är ett exempel på denna typ av ärr.

Många ärr av alla typer gör ont, kliar och stramar. Silkongel och förband som NewGel+ har visats förbättra symtomen.

Hur kan jag förebygga eller minimera ärrbildning?

Klia inte på ärret, ju mer du kliar ju mer stör du cellernas vilja att nybildas.

Utsätt inte det drabbade området för sol, gör du det ändå så använd solskydd med hög faktor.

Använd NewGel+ när ärret upphört att vätska, förbandet ska vara på minst 8 timmar per dygn och NewGel+ salvan resten av dygnet för bästa resultat.

Nedan finns några vanliga råd patienter brukar få före ett kirurgiskt ingrepp. Kom ihåg att fråga läkaren om särskilda rekommendationer för dig:

2–4 veckor före operationen:

 1. Ät en välbalanserad kost med mycket frukt och grönsaker.
 2. Vissa läkare rekommenderar följande tillskott för bättre sårläkning: vitamin A, C, D, K, alla B-vitaminer, zink, magnesium, kalcium, och aminosyror (L-arginin och L-glutamin). Rådfråga läkaren innan du tar några kosttillskott.
 3. UNDVIK att ta E-vitamintillskott och läkemedel med acetylsalicylsyra (Treo, magnecyl, aspirin m.fl.) som kan orsaka ökad blödning.
 4. Sluta röka minst två veckor före operationen. Rökning minskar mängden syre som når huden, vilket försämrar hudens hälsa.
 5. Vätska, vätska, vätska. Drick mycket vatten så att kroppen är helt uppvätskad före operationen.

Efter operationen:

 1. Följ läkarens anvisningar exakt.
 2. Om snittet är täckt med suturtejp eller papperstejp ska du låta den sitta kvar enligt vårdpersonalens instruktioner. Tejpen ger stöd och minskar belastningen på snittet.
 3. Håll snittområdet rent och torrt för att förhindra infektion eller inflammation, som båda kan inverka negativt på ärrets utseende.
 4. Låt bli att röka under minst två veckor efter operationen. Rökning minskar mängden syre som når huden, vilket påverkar läkningen negativt.
 5. Undvika att utsätta ärret för solljus. Solstrålningen kan leda till hyperpigmentering i oskyddade ärr. När den bruna färgen har uppstått är den permanent. Solskydd i tub eller stift av samma typ som för läppbalsam är idealiskt för snabb applicering av solskydd över ärret och är enkla att ha med sig för att stryka på ofta.
 6. Undvik att applicera kapslar med ren E-vitamin eller andra lokala läkemedel på ärret om inte läkaren har godkänt det. Kliniska studier har visat att ren E-vitamin faktiskt kan förvärra ärrets utseende genom att orsaka irritation och inflammation. Andra produkter med växtbaserade ingredienser innebär också större risk för känslighet och reaktioner än bioinerta produkter som silikon.
 7. Kliniska studier har visat att när såret har slutit sig (10–14 dagar efter operationen betraktas silikongel och silikonförband som föredragen behandling för att minimera ärrbildning, och de är de enda lokala behandlingarna som rekommenderas av de experter på ärr som utarbetar behandlingsriktlinjer för andra läkare. Börja använda NewGel+ förband, remsor eller NewGel+E när snittet har läkts helt och inte längre blöder, bildar skorpor eller vätskar.

Hur kan jag platta till och förbättra utseendet på mina gamla ärr?

NewGel+ och NewGel+E har visats minska, platta ut, mjuka upp och bleka befintliga ärr. Det är bäst att börja behandlingen så snart som möjligt efter operationen eller skadan, men ärr mognar inte helt förrän efter ett år eller mer. Det går att förbättra utseendet på redan bildade hypertrofiska och keloida ärr genom att använda NewGel+ eller NewGel+E i ca 90 dagar.

När är ett ärr för gammalt för att kunna förbättras?

I en klinisk studie gav behandling med silikongel en viss förbättring av upp till fyra år gamla ärr. Resultaten kan variera mellan individer, och det är större chans att nyare ärr ska förbättras, men det är alltid värt att pröva behandla.

Uppdaterar...
 • Du har inga produkter i varukorgen.
Select your currency
NOK Norska kronor